Nieuws vanaf de Langenberg

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuws vanaf de Langenberg

De Langenberg – 52 meter

Maarten Faas bij de Dhaulagiri

Tijdens de op een na laatste ijstijd, pakweg 150.000 jaar geleden, lagen er over Nederland uiteinden van enorme gletsjers vanuit Scandinavië. Dit ijs stuwde de ondergrond op tot hoge stuwwallen. Hierdoor ontstond ook de Gelderse vallei, met westelijk de Utrechtse Heuvelrug en oostelijk de westflank van de Veluwe, van de Wageningse berg tot de Goudsberg noordelijk van Lunteren. Hoewel deze vallei in de loop der eeuwen weer werd opgevuld met zeeklei en later zand, zijn de geografische structuren van deze stuwwallen nog steeds goed herkenbaar (zie topografic hier onder).

Ik woon en leef op die westflank (morene), namelijk op de Langenberg, 52 meter hoog.

NIEUWS

April 2024
Op 12 april 2024 verscheen mijn artikel ‘De eerste Nederlanders in Nepal’ in het online geschiedenismagazine Historiek. Het gaat over de eerste vier Nederlanders die Nepal bezochten voor of in de periode van 1816 tot en met 1950 toen Nepal hermetisch was afgesloten voor buitelanders. Lees het artikel op Historiek hier.

Koning Tribhuvan onder de ‘pajong’, rechts Rana 1932 (foto Visser)

Koning Tribhuvan onder de ‘pajong’, rechts Rana 1932 (foto Visser)

Maart 2024

Met Afien was in in maart 2024 10 dagen in Spanje om te wandelen lang de Cabo de Gata. Lees het verslag hierover op deze website.

Januari 2024

Biografie van Philip Visser door Maarten Faas

Op zaterdag 27-01-2024 presenteerde ik, tijdens een geanimeerde bijeenkomst op de graanzolder van het Nederlands Jenevermuseum in Schiedam, de biografie over de Nederlandse alpinist, expeditieleider, ontdekkingsreiziger en diplomaat dr. Philips Christiaan (Philip) Visser. Lees hier meer over deze biografie.

November 2023

Op 5 november 2023 was ik te gast op het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen om tijdens een interview te vertellen over de biografie die ik schreef over de bekende alpinist, expeditieleider, glacioloog en diplomaat Philips Christiaan Visser. Deze wordt officieel gepresenteerd op 27 januari 2024.

Oktober 2023

Met Jan van Ommen liep ik in oktober 2023 de Langtang – Gosaikunda trekking in Nepal. Lees het verslag over deze trekking hier.

Augustus 2023

Met Tineke en Herman zou ik in de laatste week van augustus 2023 gaan klimmen in de Silvretta. Het was extreem slecht weer in de Alpen, code rood. Na een dagje Innsbruck, ook in de regen, hebben wij onze jaarlijkse bergsportweek helaas moeten afbreken.

Augustus 2023

In augustus maakten Afien en ik veel bergtochten rond het Monte Rosa massief in Zwitserland en Italië. Lees het verslag over deze tochten.

Juni 2023

In juni 2023 liepen we een paar dagen vanuit Chevron een dorpje tussen Werbomont en Stoumont in de Belgische Ardennen. Met de app Komoot zijn hier diverse routes te doen. Pittig klimmen zo nu en dan. Mooie vergezichten.

Februari 2023

In februari 2023 liepen we twee weken in Portugal in de Algarve. De eerste week deden we een deel van de Via Algarviana. Lees ons verslag hierover.

Januari 2023

Dinsdag 3 januari 2023 liepen we op een mooie, zelfs zo nu en dan zonnige winterdag de laatste etappe van het Trekvogelpad. Van Alkmaar naar Bergen aan Zee. We hebben nu het hele pad gelopen, 414 kilometer dwars door Nederland.

Oktober 2022

Opnieuw drie etappes van het Trekvogelpad gedaan op 24, 25 en 26 oktober. Van Diemen naar Oostzaan. De finish komt in zicht.

Oktober 2022

Ik schreef voor de Hoogtelijn, het magazine van de Nederlandse bergsportvereniging en het online geschiedenismagazine Historiek een artikel over de eerste expeditie naar de Karakoram van Philips Visser en Jenny Visser-Hooft in 1922. Download Hoogtelijn of lees Historiek.

September 2022

Icefields Parkway Jasper

Van 24 augustus t/m 18 september 2022 trokken we met een camper door British Columbia en de Canadese Rocky Mountains. Kijk voor een beeldimpressie van deze reis en klik hier.

Juli 2022

Jori en Maarten op de top van de Grossvenediger

Op 15 juli 2022 stond ik voor de vijfde keer op de Grossvenediger. Dit keer samen met Jori Baars. Lees mijn terugblik.

Juni 2022

Herman en Maarten naar de Bocchette Centrale

In de laatste week van juni 2022 ben ik met Tineke en Herman in de Brentaler Dolomieten. Kijk voor een verslag op deze pagina.

Mei 2022

Le Chateau de Walzin

In de eerste week van mei 2022 zijn we in de omgeving van Dinant. Hier verschillende mooie tochten gemaakt. Ik noem er twee specifiek. Een ronde om de kastelen van Walzin en Vêve, retour langs de Lesse. Tocht over het plateau van Freyr, langs de klimrotsen van Freyr en retour langs de Maas

Voorjaarsvakantie 2022
We liepen twee etappes van het Trekvogelpad. Van Austerlitz naar Hilversum. Mooie paden over de Utrechtse heuvelrug.

Kerstvakantie 2021 – 2022
Om de wandelpas er een beetje in te houden liepen we de in de kerstvakantie twee klompenpaden. Dorenweertsepad bij Doorwerth is prachtig, heuvelachtig en met zicht op de Rijn. Het Uddelermeerpad is deels door het verrommelde agrarische buitengebied rond Uddel, maar het deel door de Kroondomeinen is mooi.

Bij het Uddelermeer

Augustus 2021
Ik ging met Afien naar Zwitserland en Italië – Alpe Devero. Mooie tochten gemaakt. Verslag en foto’s nu op deze website.

Juli 2021
Ik was met Tineke en Herman een week op de Kaunergrat. Mooie beklimmingen gedaan. Verslag en foto’s staan nu op deze website.

Oktober 2020
Afien en ik liepen twee etappes van het Trekvogelpad.
Vrijdag 23 oktober gingen van Maarn naar Langbroek. Mooi herfst- en wandelweer. Onze modus operandi in deze fase van het Trekvogelpad: op de heenweg de fietsen parkeren bij het eindpunt, met de auto naar het beginpunt, wandelen en op de fiets terug naar de auto.

Rhodensteijnseweg naar Langbroek

Zondag 18 oktober 2020 van Langbroek naar Amerongen. Mooie variant voor Amerongen door de uiterwaarden van de Rijn.

Oktober 2020
Bizar bericht. Van zondag 11 oktober tot donderdag 15 oktober 2020 stond de Kilimanjaro in brand. Deze hoogste berg van Afrika, 5895 meter, staat in het noorden van Tanzania en is een oude vulkaan. Tussen de 3500 en 4000 meter is op de berg een zone die weidegebied omvat, met struiken, reuzenheide, dunne bomen tot 12 meter behangen met weefsels van draderig mos. Waarschijnlijk is dit in brand geraakt door onoplettendheid van kokende dragers. Ik beklom de Kilimanjaro twee keer tot op de top, in 2001 en 2012. Zie de verslagen op deze website.

September 2020
Ik was in de eerste week van september in de Stubaier alpen met Jori Baars en Hugo Later.

Op de top van de Schußgrubenkogel

Lees het verslag: Klettern mit den Jungs in den Stubaier Alpen.

Augustus 2020
Met Afien was ik half augustus een week in het Montafondal. We maakten elke dag een stevige tocht vanuit Schrüns.

Maria Hemelvaart – 15 augustus. Samen op de top van de Madrisella (2466). Mooi weer, pittige toer vanuit Gaschurn.

Wiesbadener hutte met de Piz Buin

Vanaf de Bielerhöhe over het Radsattel (2652 meter) naar de Wiesbadener hütte met een fenomenaal uitzicht op de Piz Buin (3312 meter) en de alsmaar afsmeltende Ochentaler gletsjer. Geloof het of niet: midden in de zomer erwtensoep met worst gegeten op de hut…..

Juli 2020
Verhuizen betekent: opruimen, opruimen en opruimen. Tientallen fotolijstjes heb ik bijvoorbeeld opgeruimd. In één lijstje vond ik deze foto achter een andere. Op de achterkant staat “Groetjes Jacques”. Het verhaal: in 1993 zaten we in een bergsportkamp. Met een van de mannen beklom ik de Hochgolling, 2862 meter hoog, de hoogste berg van de Niedere Tauern. Het begon verschrikkelijk te sneeuwen tijdens de beklimming en op de top was bijna niets meer te zien. Jacques maakte daar deze foto van mij en stuurde deze op….

Hochgolling

Juni 2020

Mosselse veld vanaf de Valenberg

Al sinds 2000 ga ik jaarlijks een week met Tineke Wind en Herman Hemels klimmen in de Alpen. Dit jaar kon dat niet doorgaan vanwege de maatregelen in verband met het COVID-19 virus. Alternatief: we maken een korte trektocht over het Veluwe Zwerfpad. Van Ede naar Lunteren naar Otterlo en retour Ede.

Mei 2020
Op 5 mei liepen we een etappe van het Trekvogelpad. Van Amerongen naar Rhenen. Mooi gevarieerd landschap, glooiende akkers, zicht op de Rijn, bossen, uitzicht over de Gelderse vallei boven Kwintelooien. Genoten van de rust en het aardige weer.

Mei 2020
Mijn dochter Marieke is met haar gezin onderweg van Nairobi naar Mombassa. Vanaf de snelweg tussen die twee steden in Kenia, dwars door het Tsavo National Park, kun je, op 100 kilometer, de Kilimanjaro zien liggen in Tanzania. Ze appte me deze foto. Mooie herinneringen hebben we aan onze beklimming van deze, hoogste berg van Afrika (5895 meter), in 2001.

Kilimanjaro

Februari 2020
Zaterdag 8 februari gingen we “uit” – rondvaart grachten Amsterdam, samen dineren – met Pasang Tenje Sherpa en Lakpa Sherpa. Pasang is directeur van Pioneer Adventure één van de leidende bedrijven in Nepal die expedities organiseert naar bijvoorbeeld de Mount Everest. Lakpa is één van de topgidsen op de achtduizenders in de Himalaya. Tineke, Herman en Afien & ik hebben hoogtoeren met hen gedaan. Ze waren in Nederland om hun bedrijf te promoten op de landelijke bergsportdag van de Koninklijke Nederlandse klim- en bergsportvereniging.

Dineren van Lakpa (links) en Pasang (rechts)

De volgende dag, zondag 9 februari, bezochten wij de landelijke bergsportdag en gingen naar de lezing van Peter Habeler. Reinhold Messner en Habeler beklommen, op 8 mei 1978, de Mount Everest als eersten zonder additionele zuurstof. Een zeer memorabele prestatie in die tijd. Tot die tijd werd dit als onmogelijk beschouwd, bergbeklimmers zouden sterven als gevolg van het gebrek aan zuurstof boven de 8000 meter.
Wat zijn volgens Habeler de ingrediënten voor een succesvolle topbeklimming?
1. Een super fysieke conditie
2. Hoge snelheid
3. Een topklimpartner
4. De ultieme wil om veilig op de top maar ook beneden te willen komen
5. Humor!

Peter Habeler