Afien en ik zijn de afgelopen week naar de Allgäuer Alpen geweest. We hebben een paar mooie tochten gemaakt op sneeuwschoenen. Het was prachtig weer in het Kleinwalsertal dat feitelijk in Oostenrijk ligt, maar waarvan de toegang loopt via Oberstdorf in Zuid-Duitsland. Boven de 1000 meter lag veel sneeuw.
Onze eerste tocht ging richting de Gamsfuss. Vanuit Baad (1244 meter) aan het einde van het dal loopt een winterpad naar de Bärgunthütte (1391 meter). Van hieruit zijn we verder zuidelijk op de sneeuwschoenen gegaan. Eerst richting de materialseilbahn naar de Stierlochalm en vandaar verder het dal in richting de Gamsfuss. Terug via het zonneterras van de Bärgunthütte (Hefeweißen en Apfelstudel).
De tweede tocht deden we vanuit Rohrmoos in het gelijknamige Tal noordelijk van Oberstdorf. We gingen richting de Piesenkopf. Vanuit Rohrmoos, een paar boerderijen, de oudste houten kapel van Duitsland en een Gasthof, eerst een stukje oostelijk verder het dal in en daarna noordelijk omhoog naar de Neue Piesenalp (1455 meter). Van daaruit zijn we naar de Piesenkapelle geklommen over een steile sneeuwhelling. Afdaling ging direct naar beneden over de besneeuwde Wiesen.
De derde tocht ging eerst naar de Schwarzwasserhütte (1620 meter). We starten bij de Aurenhütte (1275 meter). Hier is het hartstikke druk bij de kabelbaan op de Ifenpiste. De Schwarzwasserhütte is ook in de winter bewirtschaftet voor toerskiërs en sneeuwschoenlopers. Vanuit de hut zijn we eerst langs een oude Zollhütte gegaan en vervolgens naar het Gerlachsattel (1752 meter). Vanaf hier een prachtig zicht op de Steinmandl (1982 meter) en de Hoher Ifen (2230 meter) ook fantastische bestemmingen voor toerskiërs en sneeuwschoenlopers na een overnachting in de hut.
De vierde tocht ging vanuit Baad naar de Innere Stierhofalpe (1678 meter). Eerst lopen we naar de Innere Turaalpe (1386 meter). Hier ligt het gebouwtje van de ingesneeuwde materialseilbahn naar de Stierhofalpe. Langs een behoorlijk steile helling gaat de route naar de Stierhofalpe. Op de terugweg een heel lange pauze in T-shirt en de korte broek op een bankje in de overheerlijke zon.
Sneeuwschoenlopen is geweldig. Vanuit de wintersportgekte in korte tijd in volmaakte stilte van de witte dalen en bergen. Soms komt een tourskiër naar beneden. De techniek van het sneeuwschoenlopen is eenvoudig.
De routes zijn goed gedocumenteerd:
‘Winterwandern Allgäuer Alpen‘ van Bergverlag Rother, en
‘Winter in Oberstdorf & Kleinwalsertal‘ in ‘ALPIN Bergenmagazin Extra 2007‘.
Lawinegevaar wordt hierin ook goed beschreven.