Klimmen rond industrieel erfgoed in Duisburg

      Reacties uitgeschakeld voor Klimmen rond industrieel erfgoed in Duisburg

We hadden al wat foto’s gezien op internet, maar dit was verassend en verbazend. Enorme constructies van roestig staal. Grote muren van beton en baksteen. Een oud hoogoventerrein van de voormalige staalfabriek Thysso in Duisburg teruggegeven aan de natuur.

Klimmen in Duisburg

In het Landschaftspark Duisburg-Nord vind je de grootste klimtuin in Duitsland van de DAV Sektion Duisburg. Honderden routes op de pilaren en muren van de voormalige opslagruimtes voor het ijzererts. De moeilijkheidgraden lopen uiteen van 2 tot 9. Voor elk wat wils. Alles goed behaakt. Wij gingen met z’n achten een dagje naar Duisburg. Als voorbereiding op onze geplande hoogtoer aankomende zomer in de Allgäuer Alpen, met twee klettersteigs, wilden we samen wat oefenen. Onze dames bedachten vervolgens dat ze ook wel mee wilden. We hadden natuurlijk heel veel geluk met een stralende zonnige zondag.

We begonnen met wat sportklimmen. Marieke zette direct maar even de toon door de eerste twee routes (Biwackplatz en Linksaussen in Sektor 2 ‘Im Reich der Türme’) in één lijn voor te klimmen. Viel niet mee na een paar jaar geen klimschoentjes aan te hebben gehad, maar het ging prima. Daarna met z’n allen lekker topropen. Het kiezelbeton is hard en hier en daar scherp.Over de muren heen loopt ook een stevige klettersteig. De ‘Via Ferrata Monte Thysso’ is driehonderd meter lang. Tijdens de klettersteig kom je beugels, pinnen, ladders, bruggen en een topkruis tegen. De route loopt over drie muren en is in verschillende variaties te doen. Altijd pittig tot heel zwaar.

We gingen in twee ploegen de klettersteig over. Ook Astrid, al weer drieënhalve maand zwanger, nog nooit geklommen, ging mee. Kost soms even wat kracht, concentratie en zweet, maar wat is het leuk. Wel een paar blauwe plekken op de bovenarmen van het vastgrijpen aan de zekeringskabel. Astrid chapeau!! Ook voor Tony was het zijn eerste Europese bergsportervaring. Ging perfect en smaakt naar veel meer.

De oude staalfabriek

Via de abseilpiste van de klettersteig daalden we weer af. Het park heeft heerlijke plekjes om recreëren, banken, speeltuintjes. Er is een drytoolwand, je kunt er in een van de enorme watertanks duiken. Er is een terras in het park bij het Hauptschalthaus bij de ingang van het park. Hier serveert men broodjes, ijs, cappuccino, drank en maaltijden. Parkeergelegenheid genoeg. Klimkaartje kost voor NKBV-ers € 5,- niet leden € 8,-. Een uur rijden vanaf Arnhem!

 

Meer informatie op de onderstaande websites:
Klettergarten Duisburg

(zondag 27 april 2008)