Sri Lanka – prachtig eiland – met Nederlandse historie

      Reacties uitgeschakeld voor Sri Lanka – prachtig eiland – met Nederlandse historie

Na een verblijf van twee maanden in Nepal met twee zware trekkings – rond de Dhaulagiri en over de Pikey Peak naar het Dudh Kunda, vlogen we naar Sri Lanka om nog twee weken te genieten van mooi weer, de historie van het eiland, prachige natuur, tropische stranden, 2000-jaar oude Boeddhistische tempels, vriendelijk lachende locals, olifanten en heerlijk eten.

Liggende Boeddha Anuradhnapura

Het is warm, we zitten nu bijna op de evenaar. Sri Lanka is overzichtelijk, ordelijk en er liggen prima wegen en snelwegen. Heel anders dus dan in Nepal. Nu even geen kou meer of besneeuwde bergtoppen. We hebben besloten niet het hele land door te crossen maar drie belangrijke steden te bezoeken.

Romantisch op de muren van fort Galle bij ondergaande zon aan de Indische oceaan

We gaan eerst naar Anuradhnapura. In de 4e eeuw v. Chr. gesticht en eeuwenlang de hoofdstad van Ceylon. Er is 9 km² met ruïnes, dagobas (stupas), Boeddhabeelden en tempels. We huurden twee fietsen om er de hele dag rond te rijden.

Abhayagiri dagoba

Dagoba bij Anaradnapura

Indrukwekkend is de Abhayagiri dagoba uit de eerste eeuw voor Christus. Hoogtepunt een boom uitgegroeid van een stekje van de originele boom waaronder Boeddha zelf gemediteerd heeft. Er is een tempelcomplex omheen gebouwd. Het is een pelgrimsoord. Tientallen witgeklede Boeddhisten vereren Boeddha door lotusbloemen te offeren.

Ran Giri bij Dambulla rotstempels

Boeddhatempel bij Dambulla

Onderweg naar Kandy bezoeken we Ran Giri bij Dambulla. Dit zijn de zogenaamde Koninklijke rotstempels. ’s Avonds bezoeken we de Temple of the Sacred Tooth. De legende wil dat hier een tand van de historische Boeddha wordt bewaard. We gaan ’s avonds omdat het dan ‘puja’ is. De plek waar de heilige tand ligt is open en er worden offers, vooral lotusbloemen, aangenomen. Het is een ware chaos. Witgeklede pelgrims staan in een lange rij te wachten tot dat de puja begint. Met luid trommel geroffel en getoeter vangt de puja aan.

In de theefabiek met alle soorten thee

In Kandy gaan we naar een theefabriek en het Ceylon Tea Museum, Ceylon is immers wereldberoemd vanwege zijn heerlijke thee.

Kandy aan het gelijknamige meer

In Galle verblijven we in een guesthouse met uitzicht over de Indische oceaan. Wij verblijven binnen een groot fort dat in 1648 door ons Nederlanders is gebouwd, nadat ‘wij’ de Portugezen van dit eiland gegooid hadden. Helaas hebben de ellendige Britten dit eiland van onze Republiek gestolen, toen de Fransen onder leiding van Napoleon onze Republiek bezet hielden.

Lighthouse en moskee fort Galle

Lighthouse en moskee fort Galle

Op zondag even naar de Dutch Reformed Church op dit eiland (wij bouwen namelijk niet alleen een fort, maar daarbinnen uiteraard ook een Huis des Heeren). Het laatste deel van de eredienst bijgewoond en na afloop een gesprekje met de Reverend. Hoewel er ‘Nederlands Hervormde Kerk’ op de deur staat, hebben ze zich aangesloten bij het verband van de Vrijgemaakt gereformeerden in Nederland…. Het pijporgel heeft het onder de tropische hitte en de zeelucht begeven.

Dutch Reformed Church Galle

Interieur Dutch Reformed Church

Goed, wij gaan verder genieten van de zon en heerlijke visrestaurantjes. Morgen naar Unawatuna voor nog een paar dagen strand en oceaan.