Via Algarviana – van Loulé naar San Bartelomeu de Messines

      Reacties uitgeschakeld voor Via Algarviana – van Loulé naar San Bartelomeu de Messines
Afien op weg naar Querença

Afien op weg naar Querença

Het is de eerste week van februari 2023. We zijn in het zuiden van Portugal om wandeltochten te maken. Het hoofdmenu is een deel van de Via Algarviana. Dit lange afstandspad is tussen 2004 en 2010 aangelegd. De driehonderd kilometer lange route verbindt in het oosten de Spaanse grens met de Atlantische westkust van de Algarve.

Soms klimt het pad steil omhoog

Soms klimt het pad steil omhoog

In de heuvels van de Algarve, zo’n dertig kilometer noordelijk van de overvolle en toeristische zuidkust, slingert de Via Algarviana, of de GR13, langs stille dorpen, vruchtbare valleien vol sinaasappel- en citroenbomen, oude, soms vervallen olijfboomgaarden. De amandelbomen bloeien al, bossen met eucalyptusbomen en geschilde kurkeiken. De rust wordt enkel verstoord door stoer blaffende honden op, gelukkig afgesloten erven.

Altura op 357 meter met een oude vervallen kalkoven

Altura op 357 meter met een oude vervallen kalkoven

Vanaf de luchthaven in Faro rijden we met de bus naar Loulé, een van de oudste steden van de Algarve. Naast het busstation start de route noordwaarts de heuvels in naar Querença. Op het hoogste punt, Altura op driehonderdzevenenvijftig meter met een oude vervallen kalkoven, zien we Querença in de verte al liggen. Een rustiek wit dorpje met dito kerkje, ’s avonds lelijk verlicht met kerstverlichting

Igreja Matriz de Querença - Igreja de Nossa Senhora da Assunção

Igreja Matriz de Querença – Igreja de Nossa Senhora da Assunção

De kurkeik is een beschermde boomsoort. Het schillen van een kurkeik is aan strikte regels is gebonden. Dat mag maar eens in de negen jaar gebeuren, nadat de boom vijfentwintig jaar oud is geworden, Overigens alleen door opgeleide kurkschillers.

De kurkeik is een beschermde boomsoort. Het schillen van een kurkeik is aan strikte regels is gebonden. Dat mag maar eens in de negen jaar gebeuren, nadat de boom vijfentwintig jaar oud is geworden. Overigens alleen door opgeleide kurkschillers.

Van Querença lopen we naar Salir door het beschermde natuurgebied Fonte da Benémola. Dit is een groen en vochtig dal waar de rivier de Benémola doorheen meandert. Vanuit het dal klimmen we flink omhoog naar opnieuw een mooi uitzichtpunt over het hele gebied. Het kerkje van Salir torent hoog op een heuvel. Op het plein er voor eten we bij Janela da Serra een prima tapasrestaurant.

Het kerkje van Salir torent hoog op een heuvel

Het kerkje van Salir torent hoog op een heuvel

Van Salir trekken we door naar Alte, weer zo’n mooi traditioneel dorp in de Algarve. De Via Algarviana loopt steeds westwaarts over oude landwegen vaak tussen gestapelde steenmuren door. Ze vormen de grenzen van akkers en zijn gemarkeerd met de initialen van de boeren. Veel akkers maken een verwaarloosde indruk. Langs de paden groeit veel geurige tijm en rozemarijn.

Laatste etappe naar San Bartelomeu de Messines

Laatste etappe naar San Bartelomeu de Messines

Dan komen we langs kolossale sinaasappelboerderijen

Dan komen we langs kolossale sinaasappelboerderijen

Onze laatste etappe van Alte naar San Bartelomeu de Messines loopt door gehuchten als Perna Seca en Torre. Vooral veel Engelsen hebben de ooit leegstaande woningen gekocht als vakantiehuis. Dichtbij Portela de Messines kruist de route enkele snelwegen met immens grote viaducten. Een lelijk stuk. Dan komen we langs kolossale sinaasappelboerderijen. Een spannend pad langs een wild stromend riviertje komt uit op een drukke weg met een groot verwerkingsbedrijf van citrusvruchten. Helaas blijkt de trein vanuit Messines naar Faro de volgende morgen niet te rijden vanwege stakingen.

Dichtbij Portela de Messines kruist de route enkele snelwegen met immens grote viaducten

Dichtbij Portela de Messines kruist de route enkele snelwegen met immens grote viaducten

De Via Algarviana is heel goed bewegwijzerd. Alle informatie, de volledige routebeschrijving, kaarten, in het Nederlands, kun je vinden op Via Algarviana.

Route Via Algarviana

Route Via Algarviana