Berichten uit Nepal – Wat doen we tussen de trekkings door?

      Reacties uitgeschakeld voor Berichten uit Nepal – Wat doen we tussen de trekkings door?

Nepal is met zijn Himalaya-toppen, 8000-ers, enorme gletsjers, hele hoge passen het meest zinderende land om bergtrekkings te maken. Maar wat doe je tussen de trekkings door? Er zijn een paar toeristische hotspots, maar wat heeft het land nog meer te bieden?

Pelgrims mediteren onder de Boeddha boom

We zijn net terug uit Lumbini in het zuiden van Nepal aan de grens met India. Dat is de – veronderstelde – geboorteplaats van Gautama Boeddha. Eén van de belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha.

De Maya Devi tempel

Het complex bestaat uit twee delen. De Maya Devi tempel waar de steen ligt waarop de moeder van Boeddha van hem beviel. Met een bad, waar de moeder van Boeddha zou hebben gebaad voor de bevalling. De Asokan pilaar, opgericht door een Indiase koning ter ere van de geboorteplaats van Boeddha in 249 BC, een kleine vier honderd jaar na diens geboorte. Er staat ook een zelfde soort boom als waaronder Boeddha 49 dagen achtereen mediteerde alvorens de verlichting te bereiken.

Kanaal dwars door het Boeddha complex

Het andere deel bestaat uit 16 verschillende Boeddhistische tempels uit allerlei Boeddhistische landen, zoals Thailand, China, Sri Lanka, Burma, Singapore en zelfs Duitsland (was gelijk ook één van de mooiste). We hebben twee ouwe fietsen gehuurd en zijn het hele complex rond gereden. Afien mag zich verheugen in een soort filmsterstatus. Tientallen kinderen en jongeren willen met haar op de foto.

Afien met schoolklas

Eerder waren we in Panuati een historisch stadje. Hier staan de oudste tempels van Nepal. Ons guesthouse was heel schamel, maar ook weer goedkoop (600 roepies = 5 euro).

Afien in Panauti

Guesthouse Panauti

Crematieplaats Panauti

Vrouwen zeven de gerst

Wat doen we in Kathmandu als we niet op trekking gaan. Nou, vooral uitrusten en verder de stad en de vallei verkennen. Vandaag zijn we op het bekende Durbar Square in Patan geweest. Ook hier – net als in Kathmandu – heel veel tempels en ook heel veel schade als gevolg van de aardbeving van 2015.

Durbar square Patan – Bahai tempel

Ook veel vrouwen werken aan het herstel

Rudravarna Mahavihar tempel Patan

We zijn ook in de botanische tuinen van Nepal in Godwari geweest.
Hierna bezochten we een project voor de opvang van ongehuwde vrouwen met buitenschoolse opvang, evenals een naaiatelier. Dit project is mede financieel ondersteund door de Stichting JONG waarvan ik bestuurslid ben.

Botanische tuinen Godwari

Classroom in de buitenschoolse opvang

Naaiatelier vrouwenopvang

We bezochten de Kopan Monestery. We kregen de dochter van Pasang Sherpa mee als gids. Hierna zijn we bij Pasang wezen eten. Pasang stond onder meer twee keer op de top van de Mount Everest en regelt onze trekking. Zijn broer Tenji, hij beklom de Mount Everest maar liefst 8 keer succesvol, is onze gids rond de Dhaulagiri.

Tuin Kopan Monestery met stupa’s

Gebedsmolen met Sangmu dochter van Pasang

Kopan Monestery

We bezochten de net gerestaureerde Bouddha stupa. Deze staat in een wijk met veel Tibetaanse vluchtelingen, veel Nepalezen met een Sherpa achtergrond en dus heel Boeddhistisch. Om hier te komen maak je, vanuit Thamel, centrum Kathmandu, een taxirit van meer dan een drie kwartier door een vuil, stoffig en chaotisch Kathmandu.

Afien helpt lichtjes aansteken in de Ajima tempel

Pelgrims lopen hun rondjes om de stupa, terwijl ze gebedsmolens aan het draaien zetten. Afien is altijd bereid te helpen, zeker waar het gaat om het aansteken van de honderden lichtjes van yakboter voor het feest van het licht dat deze week gevierd wordt. De stupa straalt weer als vanouds. De stupa was ernstig beschadigd door de aardbeving van 2015, de hele pagogde, het gouden deel op de koepel, was er afgevallen.

Gebedsmolen in de toegang van de Ajima tempel

De stupa hier nog helemaal wit

Durbar Square het historische plein van Kathmandu. Dit is zeer ernstig getroffen door de aardbeving in 2015. Er wordt wel hard gewerkt om alles te restaureren, maar dat gaat nog wel jaren duren. Zie de onderstaande foto’s.

Durbar Square

Durbar Square

Durbar Square

Durbar Square

Durbar Square – oude paleis van de Koning

Afien staat hier bij Bhairav, de destructieve incarnatie van Shiva, dit beeld staat voor de gevangenis op Durbar Square. Gevangen werden voor dit beeld gebracht en konden hun misdaden bekennen. Ze moesten dan nog wel de gevangenis in, maar de goden zouden hun zonden vergeven…

Durbar Square Bhairav

We zijn ook nog in het paleis van Kumari geweest. Zij is de gereïncarneerde godheid Shiva zelf. Elke keer als ze voor het eerst menstueert is ze godheid af. Er is nu een nieuwe Kumari, ze is pas 3 jaar…..

Op de binnenplaats van het paleis van Kumari

Pasang met zijn vrouw

We zijn ook bij Pasang Sherpa thuis geweest voor een afscheidsdiner na de trekking. De hele familie was aanwezig inclusief zijn moeder, vrouw en twee broers. Deze mannen beklommen allemaal meerdere keren de Mount Everest en tal van andere achtduizenders, evenals nog een hele reeks aan lagere bergtoppen. Tenji Sherpa was onze gids. Pasang regelt de zaken.

Deel van de familie met Tenji in het midden

Deel van de familie met Tenji in het midden

Ook brachten we een bezoek van het medische centrum voor kinderen met aangeboren hersenletsel – cerebral palsy – in Kathmandu. Vanuit de Stichting JONG, waar ik bestuurslid van ben, ondersteunen we dit centrum.

Hometrainers

Namens JONG een plaatje op de gebedsmolen