Semois – de mooiste vallei van de Ardennen

      Reacties uitgeschakeld voor Semois – de mooiste vallei van de Ardennen

Waar Godfried van Bouillon leerde lopen.

De vallei van Frahan-sur-Semois

Langs talloze haakse bochten loopt de Semois naar Monthermé, om daar in de grote Maas te vloeien. Kronkelend stroomt de rivier dicht bij de Franse grens door de bosrijke valleien van de Ardennen in België. Ik vind het stroomgebied van de Semois één van de mooiste plekken bij onze zuiderburen.

Afien bij uitzichtpunt L’Epine

Corbion ligt al hoog. Vanuit dit dorp lopen Afien en ik het bovenliggende plateau op, langs boerenbedrijven en akkers, naar het uitzichtpunt Sint Augustins. Hier kijken we naar beneden naar het ‘Graf van de Reus’. Een eilandje in een grote bocht van de Semois. Met enige fantasie zou je kunnen bedenken dat er een reus begraven ligt. We dalen scherp af naar L’ Epine, waar ooit een watermolen was. We genieten van de stilte en vervolgen onze route langs de Semois. We komen tegenover de abdij Notre-Dame de Clairefontaine, een gemeenschap van ruziemakende cisterciënzer zusters. Er zwemmen zwanen, of zijn het ganzen, over de rivier.

Het ‘Graf van de Reus’

De Abdij Notre-Dame de Clairefontaine

Veel mensen bezoeken kloosters om zich te bezinnen. Je struikelt momenteel over de workshops mindfulness, meditatiecursussen, yogatrainingen en noem maar op. Afien en ik gaan gewoon wandelen. Er ontstaat ruimte voor gesprek, uitwisseling en verdieping. Onze kinderen. Onze toekomst. Ons nieuwe huis. Het leven. Kost niks, gaat vanzelf en nog gezond ook. Het leven meandert als de Semois waar we langs lopen.

Maarten langs de Semois

Soms lukt het even niet om een zomer naar de Alpen te gaan om te klimmen of te trekken. Zo ook dit jaar. Maar er zijn, niet ver van ons land, ook bijzondere alternatieven voor inspirerende wandelingen. In de buurt van Corbion en Poupehan bivakkeren we op een drukke camping. Eenmaal met de rugzak op stap, komen we geen mens meer tegen.

Bouillon met rechts op de berggraat de burcht

Diep, midden in de Semoisvallei ligt Bouillon, het plezante stadje met de imposante middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon. In 1096 verkocht hij zijn bezittingen, inclusief de burcht, aan de prins-bisschop van Luik en ging met zijn broers op de Eerste kruistocht. Jeruzalem moest teruggewonnen worden op de moslims. Het lukte en Godfried werd ‘gekroond’ als beschermheer van het Heilige Graf. Onvoorstelbaar dat dit allemaal ontsproot in deze vredige Ardense valleien.

De oude wasplaats in Poupehan

Vanuit Vresse-sur-Semois lopen we door heuvelachtig terrein, over goed onderhouden bospaden en onverharde landweggetjes. Ons wachten, zoals elke dag meerdere weliswaar korte, maar toch pittige klimmetjes en dito afdalingen. Een vallei in en weer uit. Soms een kort stukje over de weg. Gelukkig is er nauwelijks autoverkeer. Wel een wielertoertocht vandaag. De renners moeten op de hellingen flink in de beugel om op tempo boven te komen. Na een voortreffelijke lunch bezoeken we het verrassende museum ‘Fondation Chaidron-Guisset’. Weer wij alleen, in een paar zalen met 160 fraaie schilderijen van kunstenaars die in deze streek gewoond of gewerkt hebben. Echt aanbevolen!

Brug bij Frahan-sur-Semois

Vandaag doen we een route over Rochehaut. Een toeristisch dorpje met een uitnemend panorama over de veel lager gelegen vallei van Frahan-sur-Semois. Pittoresk ligt Frahan aan een brug over de Semois. We dalen af naar de brug en lopen langs de rivier retour Poupehan. Aan het toegangshek van de begraafplaats hangt een bord ‘Attentie werk in uitvoering’. Wij gaan verder…

‘Werk in uitvoering’ op de begraafplaats van Poupehan

Informatie
De Semois ontspringt in Arlon in België en loopt westelijk, dichtbij en langs de grens, naar Frankrijk waar de rivier in de Maas stroomt.  De Semois is 190 km lang, waarvan 20 kilometer in Frankrijk, waar de naam van de rivier als Semoy wordt gespeld. In België stroomt zij voor het grootste deel door de provincie Luxemburg. De Semois is de zuidelijke grens van de Ardennen.
Wij wandelden in het gebied tussen Bouillon en Vresse-sur-Semois, met veel mooie en gevarieerde routes, verschillend in lengte en zwaarte en verrassend goed de gemarkeerd.

Bord met diverse lokale wandelingen