Der Watzmann – misschien wel de mooiste berg van Duitsland

      Reacties uitgeschakeld voor Der Watzmann – misschien wel de mooiste berg van Duitsland

In juli 2016 zwerven Tineke Wind, Herman Hemels en ik tussen Berchtesgaden in Duitsland en Arco in Italië. In het eerste gebied spoelen we weg van de regen, boven het Lago di Garda is het veel te warm om te klimmen. Uiteindelijk terug in Ramsau bei Berchtesgaden kan mijn grote wens om de Watzmann te beklimmen in vervulling gaan. Helaas, een overschrijding lukt niet.

Tineke & Maarten op de top van de Mittelspitze

Donderdagochtend 25 juli 2016 10:14 uur. Tineke en ik staan in de regen en dichte mist op de top van de Watzmann Mittelspitze. Herman vond de Hocheck, waar we eerst overheen gingen, wel genoeg. Het weer sloeg in een korte tijd om van een stralend blauwe naar een donkere en dreigende lucht. Wij gingen toch nog even een uur door. Wauw wat een luchtige route. Duizelingwekkende afgronden, maar in de mist. “Top gehaald, zonder uitzicht”, zo evalueert Tineke de beklimming als we, op de terugweg, even pauzeren in het bivakhutje onder de top van de Hocheck.

Watzmann website (13)

De Watzmann en Berchtesgaden (foto Berchtesgadenerland.com)

Al jaren heb ik De mooiste bergen van de Alpen van Louis Trenker & Helmut Dumler uit 1975 in mijn boekenkast staan. Ja, pagina 110: de Watzmann. Vanaf het moment dat ik dat hoofdstuk las, wist ik het zeker, ik ga die berg ooit een keer beklimmen. Een paar jaar terug, in een boot van Schönau am Königssee naar St. Batholomä, zag ik de Watzmann voor het eerst. Oei, wat een kanjer. Nu sta ik met Tineke en Herman op de parkeerplaats bij de Wimbachbrücke. Het doel: een overschrijding van de Watzmann.

Zicht op de Watzmann – Hocheck van nabij de Stubenalm

De Watzmann is niet alleen een berg, het is hèt centrale bergmassief van de Berchtesgadener Alpen in het uiterste zuidoosten van Duitsland. Het hoogste punt is de 2713 meter. De hoge middelste top van de Große Watzmann, vanuit Berchtesgaden gezien de rechtertop (zie tweede foto). Links bevindt zich dan de Kleine Watzmann (2307 m) ook wel Watzmannweibel (of Frau) genoemd, met daartussen de Watzmannkinder.

Maarten & Herman op weg naar de Hocheck

We lopen naar het Watzmannhaus, al 125 jaar dè hut voor de beklimming, met maar liefst 219 slaapplaatsen. Op 1930 meter op de Falzköpfl. Kleine drie uur lopen. Bij de Stubenalm een korte stop met een radler. In onze kamer liggen ’s avonds drie collega-klimmers omgegeneerd te snurken.

Bekijk hier een kort videoverslag van de beklimming van de Watzmann Mittelspitze.

De hut is eigendom van de Deutscher Alpenverein sektion München

Lange tijd dacht men dat de Watzmann na de Zugspitze de hoogste top van Duitsland was (ik zeg het ook nog in het videofilmpje van onze beklimming). Echter, twee andere toppen in de Wetterstein (bij de Zugspitze) zijn hoger. De Watzmann is dus de op drie na hoogste bergtop van Duitsland. Wat maakt het uit!? Op papier lijkt het een onbeduidende hoogte: 2713 meter. Maar Berchtesgaden en de Königssee liggen op ongeveer 600 meter, dus de Watzmann torent 2000 meter boven het landschap uit. Indrukwekkend en uitdagend.

Het bivakhutje direct onder de Hocheck bij beter weer

Zeven uur vertrek uit de hut. In twee uur naar de Hocheck (2651 m). Eerst langs een single trial, later langs beveiligingskabels. Hier en daar een beetje klauteren. Flink zweten al in de vroege ochtend. Ondertussen slaat het weer om. Strak blauwe lucht bij vertrek. Nu samenpakkende, donkere wolken. Onweer op de graat van de Hocheck naar de Mittelspitze is heel risicovol met die lange ijzeren kabels voor de zekering.

Maarten over de graat terug naar de Hocheck

Op de tweede foto op deze pagina wordt de Watzmann afgebeeld vanuit het noorden, groots dus, kracht, karakter en luister uitstralend. Dat zie je allemaal niet als je de route volgt van de parkplatz Wimbachbrücke naar het Watzmannhaus en van daaruit de beklimming doet. Je kijkt dan tegen een afgevlakte Hocheck aan. Het zij zo.

Panorama Watzmannhaus, winterraum, Hocheck en Kleine Watzmann

Volgens een heel oud verhaal werd het land rond Berchtesgaden beheerst door de gewelddadige koning Waze. In een woede-uitbarsting doodde hij een herder en diens vrouw en kinderen. Hij werd vervloekt. De aarde opende zich en spuwde vuur. De koning, zijn vrouw en kinderen werden in rotsen veranderd. En daar hebben we: de Watzmann, Watzmannweibel en Watzmannkinder.

Eerste beklimming
De Watzmann werd voor het eerst beklommen in (waarschijnlijk) 1799. Valentin Stanig (Stanič, hij werd geboren in Slovenië) was, na een studie theologie en natuurwetenschappen in Salzburg, dorpspastoor. Hij beklom – solo – de Mittelspitze langs de route over de Hocheck. Voor die tijd een uitzonderlijke en moedige prestatie. Stanig was zijn tijd ver vooruit. Een pionier in het gidsloos klimmen…… er waren nog niet eens gidsen. Hij was ook betrokken bij de eerste succesvolle beklimming van de Großglockner in 1800.

Valentin Stanig

Na de top 2000 (!) meter afdalen. O, o, ooooh, een aanslag op mijn knieën. Lange lunchstop bij de hut. Wederom aanleggen bij onze grijze vriendin – ‘unsere Sennerin’ – van de Stubenalm. Goed, niet zeuren. Overschrijding niet gelukt. Slecht weer. Hoogste top wel gehaald. Geen uitzicht. Al met al toch tevreden.

Informatie over de route over de Watzmann Mittelspitze.

Watzmann website (12)

Informatie van de Duitse Alpenvereniging over de Watzmann

Informatie over de overschrijding van de Watzmann van Bergsteigen.com