Les Tour des Cevennes

      Reacties uitgeschakeld voor Les Tour des Cevennes

In de laatste week van april 2017 hebben wij Le sentier GR 67 – Tour en Pays Cévenol gelopen. Mooie tocht van 120 kilometer verdeeld over 7 dagen. We starten in Anduze, het kleine dorpje dat geldt als de poort tot de Cevennen.

Op de tweede dag, na 10½ kilometer, 600 meter stijgen en, ja, 3½ uur lopen, staan we op het op één na hoogste punt van de toer van de Cevennen. Col du Fageas, 1177 meter. Het is bewolkt en koud. Beneden ligt het dorpje Notre Dame de la Rouvière. We kijken neer op de col de l’Asclier. De Mont Aigoual (Regenberg), met 1565 meter de hoogste berg van de Cevennen, blijft in de wolken verscholen. Snel eten we ons brood op. Paar foto’s en door over de ‘variante directe’ naar Mas Corbières.

Startpunt op dorpsplein voor la Mairie d’Anduze

Uitzicht vanaf Col du Fageas

De Cevennen is een streek en bergketen in het Centraal massief in het zuiden van Frankrijk westelijk van Avignon. In 2011 werden de Cevennen opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst als ‘mediterraan agropastoraal cultuurlandschap’. Voor wat het waard is.

De gîte d’étape waar we gaan slapen ligt van de route af. Vanaf de col de l’Asclier 333 meter dalen en 1,7 kilometer lopen. De eigenaar van de gite, Antoine Brumelot heeft op de col een bord gezet: Mas Corbières 20 minuten. Je voelt op je wandelschoenen aan: dat klopt niet. We doen er gewoon 45 minuten over. Ja, zegt Antoine, 20 minuten, dat is met de auto. Het is dat er goede wijn op tafel staat, anders zou je de man vastbinden op één van zijn ezels en die het dal in jagen…

Lastig pad vanuit Colognac

We zijn gestart in Anduze. Na een overnachting in gîte d’étape Anduze van Sébastien Jourdan. Hij is de grote promotor achter de GR67, onder meer door de website (zie informatie onder). Overigens is de eerste etappe naar Colognac niet bijzonder. Veel over asfalt. Maar het prachtige chambre d’hôte met een zonnig terras maakt veel goed.
De etappe op de derde dag is echt mooi. Vanaf col de l’Asclier naar Aire-de-Côte loop je grote delen van de dag over paden direct op of onder de bergkammen. Weidse uitzichten. Aire-de-Côte is een aardig natuurvriendenhuis.

Beeld van de schaapherder bij col de l’Asclier

Etappe nummer 4. Het is koud. Oeps, temperatuur 1 graad onder 0. Straffe noordenwind. Maar wel zon. Muts op, handschoenen aan. Het eerste deel is saai, lange brede boswegen.
Uiteindelijk verschillende keren uitzicht op de bijzondere berg de Barre-des-Cévennes. Het gelijknamige dorp ligt uitgestrekt aan de bergvoet. Jean-Claude Combes, de eigenaar van gîte d’étape La Croisette en Cévennes is jager. De opgezette koppen van zwijnen en edelherten staren ons indringend aan. ’s Avonds heerlijke worst, paté en wildzwijn op het bord. Top!

Tijdens de 5e etappe gaat het even mis. De hele GR is prima gemarkeerd. Precies in een groot woud, waar grootschalige bosbouw plaats vindt en waar megaveel gekapt is, lopen we van de route af. Het gidsje van de GR67 waarschuwt hier nota bene voor. Op een bepaald moment zie je geen markeringen meer… Wat nu? Terug lopen? Doorgaan? Als we het kaartje analyseren komen we met doorlopen weer op de route. Niet lang daarna komen we op de col des Laupies. Langste etappe met 23½ kilometer. We overnachten in de karaktervolle rustieke Gîte de Valès.

Aperitief voor de openhaard Le Gîte de Valès

Zaterdag, de 6e etappe. Vandaag is het ‘korte-broeken-weer’. Heerlijk in de zon.
Doel is Les Aigladines en daar de gîte Mas Audibert. Zware route. Eerste uren over een pad op een bergkam. Links en rechts soms mooie uitzichten. De verassing is het laatste uur. Nog even over de steil stenig, haast alpine pad over 2½ kilometer. Direct 325 meter omhoog. Fel in de zon.

Laatste dag. Retour Anduze. Het regent de hele dag. We marcheren, regenpakken aan, in een fors tempo naar het einddoel. De train à vapeur des Cévennes komt op stoom bij het bamboebos. Lange stukken langs de drukke D 50 weg. In 3 uur zijn we terug op het dorpsplein voor la Mairie d’Anduze. Kletsnat. Al met al aardige tippel van alles bij elkaar 133½ kilometer (inclusief afslagen naar gîtes). Wat een rust. Bijna niemand tegen gekomen. Meestal met z’n tweeën in de gîtes. Bon!

Maarten op Col de Fonmort

Informatie
Website: NL informatie over de GR67
Routegids: La Grande Traversée du Gard