Ladakh – trekking door Zanskar

      Reacties uitgeschakeld voor Ladakh – trekking door Zanskar

Zanskar is een oud koninkrijkje. Hoog in de Himalaya. Noordwest India. Altijd zeer geïsoleerd, omsloten door enorme bergen met dito passen. Wij lopen de route van Padum naar Lamayuru. Om bij de start van onze trekking te komen moeten we twee dagen reizen. De eerste dag rijden we naar Kargil.

Bloemen en uitzicht in het kamp Manechand

Padum
In het donker over de onverharde weg de prachtige Suru vallei in. 04:00 uur eerste oponthoud. Een soort landverschuiving blokkeert de weg. 10:00 uur een bulldozer maakt de weg weer min of meer vrij. Einde onderbreking, zes uur oponthoud! De weg is fabuleus. Adembenemend uitzicht. Met sneeuw bedekte toppen van de Nun (7135 meter) en de Kun (7035 meter), de hoogste bergen van Ladakh.

Gids Chosphel en Afien lopen richting Hanumil

Hanumil
Padum is de ‘hoofdstad’ van Zanskar. Het ligt in een vlakte (3500 meter) omgeven door hoge bergen. We doen nog een paar boodschappen. Per 4-wheel drive langs de Zanskarrivier naar Zangla gaat niet lukken. Ook geblokkeerd door een landverschuiving. Dus rechts van de rivier. Langs Karsha gompa, mooi opgebouwd tegen de steile bergen. Opeens houdt de weg op. Het vervolg is de rivier in geschoven. Hier staat onze paardenman met zijn vijf paarden. Alle bagage wordt op de paarden geladen. De trekking gaat van start.
We volgen de Zanskar rivier, breed en woest. Eerst het dorpje Pishu en dan Pidmo. Hier drinken we thee bij een locale familie, met tsampa, yurt, chang. Na zeven uur lopen (netto) komen we aan in Hanumil. Overnachten op een campsite vol met Edelweiss.

Snertse
Vandaag onze eerste pas. Eerst het pad langs de rivier tot we op een zijriviertje stuiten. Brullend en ondoorwaadbaar. Onze gids besluit dat we te paard oversteken. Paardenman op gezadeld paard, wij één voor één er achter bij op en door de rivier. Het wilde water komt door vele regen in de afgelopen periode. Het geeft de hele trekking ‘rivier-oversteek-problemen’.
Dan begint de klim naar de Parfi La (3925 meter). De afdaling is steil en vermoeiend. Beneden drinken we thee in een ‘theehuis’. Daarna weer iets omhoog naar onze campsite Snertse (3745 meter). Netto looptijd vierenhalfuur. Afien heeft drie blaren.

Paarden met onze bagage

Lingshed
Dit wordt een recorddag!
• De langste dag: elf uur onderweg, met achtenhalf uur looptijd.
• De meeste rivier oversteekproblemen.
• De langste klim: 1000 meter stijgen.
De eerste vier uur lopen we door een smaller wordend dal stroomopwaarts. Het landschap wordt ruiger. De rivier is vaak te breed en te wild om er overheen te springen of over stenen te traverseren. Onze gids Chosphel heeft geen zin in elke keer bergschoenen uit, Teva’s aan, door het water lopen, Teva’s uit, bergschoenen aan. Hij besluit ons steeds op de rug te nemen en aan de overkant te zetten. Onze dappere Christoforus.

Afien op de rug bij Chosphel

Afien op de rug bij Chosphel

Vanaf de pas, Hanuma La (4759 meter), een schitterend uitzicht op Lingshed. Een panoramisch landschap met dit dorpje in het groen. Vanaf de pas zigzaggen we naar beneden. Het leek een klein stukje, maar dit blijkt gezichtsbedrog. Een grote omtrekkende beweging, met opnieuw een forse klim voor we Lingshed bereiken. Kamperen bij het klooster op 3950 meter. Pfffft, wat een dag!

Yulchung
Geleidelijk naar de 4350 meter hoge Margun La. Nog een keer een prachtig zicht op Lingshed. Vandaag doen we het rustig. Een korte dag, hoewel we twee passen oversteken. We dalen af naar het dorpje Skyumpata (4060 meter). Een schuur met de aanduiding ‘hotel’. We kunnen er zowaar Cola kopen. Nog twintig minuten verder afdalen. Steken de rivier over en beginnen dan aan de flinke klim naar de Kiupa La (4450 meter). Wij kamperen vijfenveertig minuten lopen verder op een plateau met fantastisch uitzicht. Het kamp ligt hoger dan de laatste pas (4464 meter). ’s Nachts onweer en harde regen. Mijn slaapzak en kleren zijn nat als ik ’s ochtends wakker word.

Gebedsvlaggen op de 4400 meter hoge Bumika La

Manechand
Later schijnt de zon al weer. Slaapzak en kleren zijn snel droog. Vandaag gaan we de ‘leeuwenpas’, de 4968 meter hoge Sengge La beklimmen. Het hoogste punt van onze trekking. Eigenlijk een korte beklimming, want we starten vanaf bijna 4500 meter. Het pad is nergens heel steil. Vanwege de hoogte lopen we rustig. Zwaar bewolkt. Op de col een chorten met een woud aan gebedsvlaggen. Verplichte foto en langzaam afdalen naar Manechand. Op de noordkant van de pas ligt een streep dikke sneeuw als een wit boord op een donker overhemd.
Van de twee uur lopen regent het anderhalf uur. In het kamp schijnt de zon weer. Een groep Zanskari komt terug van een pelgrimstocht naar Leh en bouwt een provisorisch kamp. Hier is geen toilet. Dus ontlasten in de struiken. Trouwens in alle kampen ligt het vol paardenpoep.

Afien & Maarten op de Sengge La

Afien & Maarten op de Sengge La

Photoksar
Eerst weer een hele toer om over de brede snelstromende rivier te komen. Teva’s aan en arm in arm door het woeste water. Door de brede vallei volgen we een op en neer gaand pad. Het uitzicht op de indrukwekkende bergen die de Sengge La flankeren is wijds. We pakken een ‘micky-mouse-pasje’, de 4400 meter hoge Bumika La. Afdalen naar het dorpje Photoksar.

In het dal ligt Photoksar

In het dal ligt Photoksar

De Zanskari leggen een (zand)weg aan. Als ik hier boer was had ik ook liever een 4-wheel drive voor mijn transport dan vijf ezels. Voor trekkers jammer als er opeens een auto langs sputtert….. ’s Middags loop ik definitief uit in de score met yahtzeeën. Morgen onze laatste etappe.

Vrouwen halen de schapen hoog uit de bergen voor de nacht en brengen ze naar Photoksar

Vrouwen halen de schapen hoog uit de bergen voor de nacht en brengen ze naar Photoksar

Hanupata
Een werkelijk stralend mooie dag. Strak blauwe hemel. Geen wolkje te zien. Langs een grote chorten klimt het pad steil naar de Sirsir La (4820 meter). Dit is best nog een hoge pas. Achter ons nog steeds zicht op de Sengge La. Voor ons roodkleurige rotsformaties. In noordelijke richting langs een beek bereiken we de campsite voor Hanupata. In de beek kunnen we ons lekker opfrissen.

Paardenman Lobzang, gids Chosphel, Afien & Maarten en kok Tenzing

Lamayuru
Vroeg arriveert de 4wheeldrive. Een foto met de gids, kok en paardenman en dan naar Lamayuru. Een karakteristiek tegen de berghelling gebouwde gompa. Al in de 10e eeuw gebouwd. Volgens de legende was op deze plek ooit een meer. Nadat dit was gezegend door een Lama, trok het water de bergen over en ontstond de ruimte voor het klooster. Vanaf het dak zie je een soort maanlandschap. Zou maar zo de bodem van een droog meer kunnen zijn…

In het klooster van Lamayuru

In het klooster van Lamayuru

Zanskar trekking
• zeven loopdagen
• 37:50 uur zuivere looptijd
• ongeveer 108 kilometer
• 3625 meter klimmen
• 7 passen van boven de 4000 meter
• hoogste overnachting 4464 meter

Lees het hele reisverslag over Ladakh en Zanskar.