Tibet – over de friendship highway naar Lhasa

      Reacties uitgeschakeld voor Tibet – over de friendship highway naar Lhasa

We reisden de afgelopen 10 dagen via de Friedship highway van Kathmandu naar Lhasa 1000 kilometer door Tibet. Een fasinerende ervaring.

De Friedship bridge tussen Nepal en Tibet

De Friedship bridge tussen Nepal en Tibet

“Dit is mijn simpele religie. Tempels zijn nutteloos, evenals ingewikkelde filosofie. Onze eigen hersenen en ons eigen hart zijn onze tempel; de filosofie is goedheid.”
De 14e Dalai Lama – Tenzin Gyatso

Donderdag 8 april
Na twee dagen in Kathmandu te hebben rondgestruind, waarover later meer, vertrekken we naar Tibet. Naarmate we dichter bij de grens komen, wordt de weg steiler, maar ook slechter… We moeten lopend over de grens. Precies halverwege de Friendship bridge, tussen Nepal en Tibet (China), staat een rode streep op de weg. Hier staat één Chinese douanier die ons visum en ons paspoort controleert. Dan volgt verderop een lange reeks controles tot een fysieke check op onze bagage. Door een volstrekte verkeerschaos van Nepalese vrachtwagens, over een veel te smalle bergweg naar Zangmu op 2300 meter. Een troosteloos Tibetaans grensstadje.

Afien en Maarten bij het basiskamp van de Mount Everest

Afien en Maarten bij het basiskamp van de Mount Everest

Kaartje met de route die wij volgende over de Friendship highway

Kaartje met de route die wij volgende over de Friendship highway

Vrijdag 9 april
We vertrekken over de Friendship highway naar Nyalam en dan richting de Tong La (la betekent pas of col). Ongeveer 5200 meter hoog. Werkelijk fantastisch zicht op de Shishapangma (8013 meter). We arriveren in Tingri. Een aardig dorpje met tientallen honden die overal rondzwerven. Vanaf hier hebben we ook het eerste zicht op de Mount Everest en de Cho Oyu. Het is hier boven de 4300 meter en dat laat zich voelen.

Afien bij de gebedsmolens van het Rongbuk klooster

Afien bij de gebedsmolens van het Rongbuk klooster

Zaterdag 10 april
We hebben toch veel last van de hoogte. Afien heeft twee keer overgegeven en heeft totaal geen zin in het ontbijt. Ik heb snerpende koppijn. Allebei slecht geslapen. Koud. We besluiten ons plan toch uit te voeren, we gaan naar het basecamp van de Mount Everest en naar het Rongbuk klooster, maar we blijven er niet slapen. 5000 Meter vinden we te riskant. In het basiskamp aan de voet van de Everest, de hoogste berg ter wereld, hebben zich zeven expedities gesetteld. Het is werkelijk een kolos van een berg. De Tibetanen noemen hem Qomolangma ofwel Moeder God.

Het theehuis in Shegar

Het theehuis in Shegar

In het Rongbuk klooster worden we ontvangen door een vriendelijke monnik. Er wonen er nog maar negen in dit hoogst gelegen klooster ter wereld. We mogen de vergaderruimte zien en de heilige ruimte. Krijgen heilig water en wat uitleg over de lama die dit klooster gevestigd heeft.
We overnachten in Shegar. Eten in een prachtig oud theehuis, met een kachelstoof in het midden en hele aardige Tibetaanse meisjes die niet ophouden je thee bij te schenken.

Ingang van het Sakya klooster

Ingang van het Sakya klooster

Zondag 11 april
Vandaag vertrekken we naar Shigatse. Onderweg bezoeken we het Sakya klooster. Dit was ooit het grootste van Tibet, waar de koningen en lama’s van Sakya het bewind voerden over Tibet tot ongeveer 1700. Uniek is de bibliotheek met vele duizenden Boeddhistische teksten. Het klooster wordt druk bezocht door pelgrims, die yakvet inleveren waarmee de monniken kaarsjes maken en laten branden. De pelgrims laten zich zegenen door een monnik die daartoe op een heilige witte stenen fluit blaast.

Debatterende monniken in het Tashilunpo klooster

Debatterende monniken in het Tashilunpo klooster

Maandag 12 april
’s Ochtends gaan we naar het imposante Tashilunpo klooster. Dit is gesticht in 1447 en is de zetel van de Panchen Lama, de tweede lama in Tibet na de Dalai Lama. In het klooster is het prachtige 26 meter hoge beeld (van goud, koper en brons) van Maitreya Boeddha (de Boeddha van de toekomst). We gaan er in een lange rij, van vooral Tibetaanse pelgrims, langs.

De Kumbum stupa

De Kumbum stupa

In Gyantse gaan we naar het Palkhor klooster. De 35 meter hoge Kumbum stupa is de grootste stupa van Tibet (in een stupa ligt een heilige begraven of wordt een relikwie bewaard). Een bijzonder bouwwerk. Je loopt rond (linksom altijd) over verschillende etages naar de top van de stupa langs allemaal ‘kapelletjes’ met boeddhabeelden. Heel bijzonder.

Kleuterschool in Langma

Kleuterschool in Langma

Dinsdag 13 april
Vandaag gaan we naar Lhasa. We houden een stop in Langma een onbeduidend plaatsje, maar Afien ontdekt hier een kleuterschool en struint naar binnen en heeft direct contact met de kinderen en de juffen. De kleuters kennen overigens meer woorden Engels dan de juffen en maken al sommen tot 12. Een hele lading LSG-pennen, ballonnen en stickervellen voor Tibet wordt overgedragen.
Het tweede deel van de dag rijden we langs het turkoois gekleurde bergmeer Yamdruk Tsho. Dit is één van Tibets heilige meren. We bereiken uiteindelijk de Kamba La op 4794 meter hoog. Van hieraf is het hele meer inclusief de Nazin Kang Sa (een berg van 7250 meter hoog) aan de horizon te overzien. Jammer dat het bewolkt is.

De Karo La pas met de Nazin Kang Sa

De Karo La pas met de Nazin Kang Sa

Woensdag 14 april
Vandaag het bekendste bouwwerk van Lhasa en van Tibet: de Potala. Dit is het zeventiende-eeuwse winterpaleis van de Dalai Lama’s. Tot 1959 leefde hier ook de huidige (14e) Dalai Lama op de hoogste verdiepingen van het zogenaamde Rode Paleis. Het is druk bij de ingang, heel veel Chinezen. Om de Potala loopt een lange stoet Tibetaanse pelgrims. Gebedsmolens draaiend en biddend. Het enorme complex heeft 113 verdiepingen en meet 400 bij 350 meter. We komen onder meer langs de persoonlijke vertrekken van de 14e Dalai Lama. Ook zien we de enorme grafstupa van de 5e Dalai Lama, de grootste aller Dalai Lama’s. Deze is van massief goud en vol met edelstenen belegd. Het gaat maar door, van de ene tempel in de andere, van de ene stupa naar de volgende, de een nog mooier dan de vorige. Het is onvoorstelbaar wat hier allemaal te zien is, terwijl we maar een gedeelte van het paleis kunnen doorlopen.

Het Potala paleis van de Dalai Lama

Het Potala paleis van de Dalai Lama

Donderdag 15 april
Gisteravond hebben we yakvlees gegeten. Met flink veel groene pepers er door. We aten er witte rijst en naan (plat brood van tarwemeel) bij. Het was heerlijk en had erg veel weg van rundvlees. Vanochtend ook nog weer gezond op. We bezoeken het Drepung klooster en het zomerpaleis van de Dalai Lama, de Norbulinka. We raken langzamerhand wel aan onze ‘tax’ waar het gaat om het aanschouwen van Boeddhabeelden en het inhaleren van wierrook.

Afien helpt een Tibetaanse pelgrim de steile trappen van het Potala paleis af

Afien helpt een Tibetaanse pelgrim de steile trappen van het Potala paleis af

Vrijdag 16 april
Het Sera klooster ligt iets buiten Lhasa op een hoge berg. Het is ook een universiteit met een boekdrukkerij. Ik kocht er een stapeltje Tibetaanse gebeden die in prachtig linnen werden ingepakt. Bij toeval konden we een grote ceremonie meemaken. Wel 150 monniken samen in de vergaderruimte teksten reciterend en bidden, maar ook thee drinkend en etend. Heel bijzonder. Stiekem een filmpje van gemaakt.
Vanmiddag op jacht naar souvenirs. Morgen maken we een vlucht over de Himalaya van Lhasa terug naar Kathmandu. Hopelijk is het goed weer en zitten we aan een raampje en hebben we spectaculair zicht op de Mount Everest, Lhotse, Cho Oyu en Makalu.