Over de Gendarmstien in Zuid-Denemarken

      Reacties uitgeschakeld voor Over de Gendarmstien in Zuid-Denemarken
Uitzicht over tarwevelden met vuurtoren aan de kustlijn

Uitzicht over tarwevelden met vuurtoren aan de kustlijn

In de tweede helft van juni 2024 liepen wij, onze vrienden Job & Henk en Afien en ik, de Gendarmstien. Dat is een bijzonder mooie wandelroute van vijfentachtig kilometer tussen Padborg en Skovby. Dit lange afstandspad strekt zich, net over de Duits-Deense grens, uit langs de noordelijke oever van het Flensborg Fjord aan de Oostzee.

Markering met blauwe gendarme lang de Gendarmstien

Markering met blauwe gendarme lang de Gendarmstien

De Gendarmstien is een zeer afwisselend kustpad. Wij lopen langs witte stranden, ruisende korenvelden, door donkere beukenbossen, passeren kleine jachthavens, een oude steenfabriek, traverseren zandkliffen en zwerfkeienstrand. We doen de route in vier dagen, dat betekent elke dag meer dan twintig kilometer in een netto tijd van de rond de vijf uur.

Routekaart van de Gendarmstien

Routekaart van de Gendarmstien

Het zuiden van Denemarken werd na de Duits-Deense oorlog van 1864 deel van het Duitse Pruisen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het opnieuw aan Denemarken toegewezen.
Het Flensborg Fjord kon gemakkelijk worden overgestoken en leende zich dus uitstekend voor smokkelaars. Om deze te kunnen betrappen en arresteren, ontstond de Gendarmestien, een pad slingerend langs de kust van het Flensborg Fjord, waarop ‘gendarmen’ van de Deense douane patrouilleerden.
Het is nu een perfect geoutilleerd lange afstandspad. Zeer nauwkeurig en onberispelijk gemarkeerd. Met veel rust- en kampeerplekken inclusief toegankelijke toiletten.

Start van de Gendarmstien in Kruså

Start van de Gendarmstien in Kruså

Wij starten in Kruså bij de Deens-Duitse grensovergang. Deze eerste etappe van de Gendarmstien staat bekend als ‘de bergetappe’. Nou ja, de hoogteverschillen zijn hooguit veertig meter. We lopen door het prachtige bos van Kollund Skov. We overnachten in Gråsten, in het Duits Gravenstein, waar zich de zomerresidentie van de Deense koninklijke familie bevindt.

Routes over het strand van de Gendarmstien

Routes over het strand van de Gendarmstien

Vanuit Gråsten lopen we langs de kust van het Broager schiereiland. We passeren Catharinesminde Teglværk, een oude steenfabriek. Ooit waren er acht van deze steenfabrieken op het schiereiland. Overal langs de kust zie je ‘misbaksels’, niet goed gebakken rode en gele stenen, liggen. De dubbele witte toren van de hoogliggende kerk van Broager domineert het zicht over het hele schiereiland. Langs de kustlijn van het fjord staan verschillende vuurtorens.

Vuurtorens langs de Gendarmstien

Vuurtorens langs de Gendarmstien

We overnachten in Sønderborg. De volgende dag lopen we via de burg over de Als Sund de stad weer uit. We doen de derde etappe in omgekeerde richting. We lopen vandaag veel over of langs het strand. Er is een onverwachte omleiding, omdat delen van de steile kust door de herfststormen zijn afgeslagen. We lopen vandaag tot aan het strand van Kragesand.

Sønderborg

Sønderborg

Sønderborg verlaten we, voor de tweede keer, maar nu langs de haven en de karakteristieke pakhuizen aan het water. In het bos van Kobbelskov zien we dat de oude beuken niet bestand zijn tegen de erosie van de kust. De grond onder hun wortels wordt door de stormen weggeslagen waardoor ze voorover in de zoute zee vallen. Langs oude houtwallen en over stille landweggetjes komen we aan bij het eindpunt in Skovby.

Op weg naar het eindpunt in Skovby

Op weg naar het eindpunt in Skovby

Wij liepen de Gendarmstien via Destination Sønderjylland: bekijk hier.

Grote zwerfkeien op het strand

Grote zwerfkeien op het strand