Op heksenpad – over de Hexenstieg in de Harz

      Reacties uitgeschakeld voor Op heksenpad – over de Hexenstieg in de Harz

Zomer 2017 in de Harz. Over het Heksenpad….!

De top van de Brocken

De Hexenstieg doorkruist de Harz – het noordelijkste middelgebergte van Duitsland – over een lengte van 97 kilometer. Van west naar oost, of andersom.
Wij starten in Osterode en gaan voor een vijfdaagse. Kom maar op met je heksen.

Startpunt

De eerste kilometers over het ‘Hundscher’ pad gaan steil omhoog om het Clausthaler plateau te bereiken. Een oud pad voor ertsvervoer, van oudsher was er mijnbouw (koper en zilver) in dit gebied. Pffft, gelijk 500 meter omhoog. In Buntenbock, na een kleine 12 kilometer leggen we aan voor de eerste overnachting.

Samen onderweg

Vandaag lopen we naar Torfhaus. Eén ding is dominant: het Oberharz watersysteem. Een complex van oude stuwmeertjes, kleine grachten, dammen en sluizen, gebouwd tussen 1536 en 1866. Uniek in de wereld. Wel steeds door enorme bossen met hoge sparren, sparren en nog eens sparren (fichte). Hout voor de bouw en de mijnen. Aan het einde van deze dag een venijnige klim langs een eng bospad, de Magdeburger weg, over steil terrein.

Top van de Brocken

Vandaag gaan we over de Goetheweg naar Brockengipfel (1145 meter). Waar die Goethe al niet gelopen heeft. Torfhaus – turfhuis – hier is dus turf gewonnen vanaf de 18e eeuw. We lopen het eerste deel onder meer over vlonders door het drassige veen. Spookachtig met veel dode sparren door het ruwe klimaat en de schorskever.

Dode sparren

Over de Brocken liep de voormalige grens tussen de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland. De top geeft een mooi rond uitzicht over de Harz. Lelijk zijn de kazernegebouwen en observatietorens uit de DDR-tijd. Het is hier druk. Tientallen toeristen komen naar boven met het nostalgische stoomtreintje over een smal spoor. Anderen lopen of fietsen naar de platte top.

Stoomtrein op weg naar de Brocken

Pad helemaal onder water

Vandaag gaan we vanuit Königshütte via Rübeland naar Altenbrak. Het smalle pad langs de omvangrijke Rappbodestausee is door de vele regen van de afgelopen weken helemaal overstroomd. Een iets hoger gelegen pad staat ook al onder water. Dwars door de struiken zoeken we een weg. We komen uit bij de Rappbodetalsperre. Volgens de informatie Duitsland’s grootste ‘Staumauer’. Een outdoorbedrijfje laat jongeren langs de muur abseilen.

Oversteken overstroomde beek

We lopen de tocht uit via Treseburg naar Thale. Een korte etappe. Smal loopt het pad door de vallei langs de rivier de Bode. Het mooiste deel van de hele tocht! Op sommige plaatsen kolkt en schuimt het water door het nauwe dal. Links en rechts indrukwekkende granieten rotsen. We lopen naar het station om terug te reizen naar het beginpunt. Mooie tocht. Gevarieerd, maar geen heks gezien.

Bodetal

Informatie

Kaart Hexenstieg